lite av varje

Corvus barn

 

 Postat 2012-07-30 13:52 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sommaren som inte kom

eller måste vi bara vänta tills den göra sig besvär att komma. Märkligaste sommar på bra länge enligt mig. I går lördag hängde det regntunga skyar över Hörvik, hela dagen.

Känns som jag fortfarande väntar på sommaren och tittar jag i almanackan så blir jag varse om att halva sommaren gått, andra halvan av juli är vi inne i nu.

Nästa vecka börjar den sk kärringveckan, fruntimmersveckan eller pisseveckan som en del kallar den för. Enligt bondepraktikan en vecka då det vanligen regnar.

Utanför mitt fönster  har det satts ålbottengarn. Märkligt liv ålen lever, så här står det i Wikipedia:

Ålen föds i Sargassohavet och färdas som yngel i 3 år med Golfströmmen till våra (svenska) breddgrader, där de blir glasålar. De tar sig upp i insjöarna och lever där i 20 år, för att sedan förvandlas till blankålar. Strax innan de återvänder till Sargassohavet förändras deras matsmältningssystem så att de inte längre kan uppta någon näring via maten. Hela vägen tillbaka lever de endast på sina fettreserver. Väl i Sargassohavet leker de och dör sedan.

De blanka ålhonor som idag lämnar Östersjön genom Öresund är mellan 5 och 28 år med en medelålder om 12 år. Blankålar från sjöar som Mälaren, Vänern och Bolmen är däremot mellan 16 och 18 år. I varmare klimat med snabbare tillväxt är ålarna både mindre och betydligt yngre vid könsmognad.
Postat 2012-07-16 09:46 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Retro

Jag är inne i en retro våg. Tycker att det finns så mycket fint och kul att fynda på loppisar.

Denna kaffepanna köpte jag för 35 kr häromdagen. Den är så snygg och knappt en repa på den. Vilshult står det på etiketten. Jag vet inte om den är tillverkad i Vilshult eller om pannan heter så.

I Olofström 8 km från Vilshult tillverkades det rostfria kastruller. Olofströms bruk  började nån gång på 20 talet tillverka karossdelar till Volvo , tillverkade också rostfria diskbänkar och kastruller.

Ett par som har sin båt i Hörvik kom häromdagen körandes med en varsin moppe.

Husqvarna  novolette tillverkades mellan 52-56.Postat 2012-07-13 11:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Alla färdmedel äro tillåtna

då man ska göra sina dagliga inköp. Numera får jag köra till Mjällby då jag ska handla. Vår lilla butik i Hörvik har lagts ner, tyvärr. Dit kunde jag gå men nu måste jag köra bil. Här har vi en som tog traktorn idag.

 Postat 2012-07-05 16:24 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Stoppa utrotningen av misslyckade bilder!

Kommer misslyckade bilder att dö ut med den digitala tekniken? Tanken fick jag en dag då jag rotade bland mina gamla foton tagna på 80-talet. Då jag fotade med  en bra analog kamera. En lite längre utlandsresa kunde innebära flera filmrullar att framkalla och det var inte billigt.

Visst hade man några missslyckade bilder på varje rulle och mina ligger i olika lådor och skräpar. Det är dock roligt att plocka fram dem ibland. Man får sig ett gott skratt.

Nu med den digitala tekniken är det så att man raderar de dåliga bilderna redan i kameran för det mesta. Bilder ska vara perfekta, eller? Jag är för tillfället lite anti mot allt som är perfekt och felfritt.

Utsökta hem, perfekta bilar, fulländade människor, perfekta detaljer och idealiska semestrar bara för att nämna något. Ytor som som bara visar ytor och fina sådana. Det blir så själlöst, finns liksom ingen hjärta och känsla. Häromdagen satt jag i ett väntrum och bläddrade i en inredningstidning och kände bara hur totalt ointresserad jag var. Dessa perfekta hem, med perfekta inredningar, med perfekta människor som kommit på perfekta detaljer. Var sak på sin plats.

Så kanske måste vi värna om våra misslyckanden och sk operfekta bilder  för framtiden. Fram med mer hjärta och själ i våra liv istället för perfekta ytor.

Kanske skulle man starta en pool med mislyckade bilder här på FS?

Inte så perfekt längre.

 

 

 Postat 2012-07-04 13:01 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa