lite av varje

Banker är ett kapitel för sig själv

jag vände mig till min lokala bank som profilerar sig för att vara bygdens bank, då jag skulle starta mitt företag. Jag träffade en bankman och presenterade muntligt min affärsidé, jag var självklart beredd att även presentera en skriftlig affärsplan med budget och dylikt. Jag behövde från banken en bankgaranti och en kredit och det handlade inte om miljonbelopp.

Några dagar efter mötet ringde bankmannen mig och meddelade att jag inte fick någon kredit eller bankgaranti beviljad.

Vad jag då gjorde var att vända mig till en annan bank. En bank som ligger på en ort där jag är uppväxt. Den ligger ca 3 mil från Hörvik.

Jag ringde och fick prata med en bankman. Jag presenterade min affärside muntligt. Han föreslog att vi skulle träffas. Jag blev glad och var så klart beredd att köra 3 mil till banken.

Gissa om jag blev förvånad då han sa att han skulle köra ner till mig i Hörvik om vi bestämde datum och tid. Han, bankmannen körde alltså 3 mil till Hörvik för att träffa mig och få ta del av min affärsidé.

Efter några veckor fick jag ett positivt besked, dvs krediterna beviljades. Jag blev så glad.

Historien kunde sluta här men ack, nej.....

Eftersom jag bedriver en butik så hanterar jag kontanter och dessa vill jag självklart sätta in på mitt företagskonto så fort som möjligt.

Banken som jag numera är kund hos ligger som sagt 3 mil från Hörvik och närmsta bank, sk bygdens bank ligger 7 km från Hörvik. Där finns en servicebox,  MEN jag kan inte få till ett avtal med dem för att få lägga mina kontanter i den boxen., eftersom jag inte längre är kund i denna bank.

Närmsta bank jag kan sluta avtal med ligger ca 13 km från Hörvik. Sen kan jag naturligtvis utnyttja serviceboxen i min nuvarande bank som ligger 3 mil från Hörvik Jag anser dock att detta är orimligt, jag har helt enkelt inte tid. Jag måste prioritera mitt företag och min tid och försöka arbeta så mycket som möjligt för att det ska gå runt.

Då undrar ni säkert hur jag löst detta. Jo, jag ringde till bygdens bank och bankmannen som inte trodde på min affärsidé och frågade efter att jag hört att de ibland görs undantag, om inte det skulle vara möjligt för mig att lämna i deras box. Han skickade ärendet vidare och lovade återkomma, vilket han inte gjorde utan jag ringde efter flera veckor och undrade om han glömt bort mitt ärende. Det hade han inte gjort. Han hade skickat vidare till styrelsen. Sen fick jag ett samtal efter en tid att jag skulle kontakta en viss person på bygdens bank. Jag bad min nuvarande bankman att kontakta denna person och efter den kontakten, kontaktade han mig.

Hör och häpna men jag kan inte lämna kontakter i bygdens bank, jag måste skriva avtal, så att jag kan lämna i en annan bank som ligger ca 13 km från Hörvik.

Nu undrar ni hur jag löst det hela så här långt. Jo, jag har åkt till bygdens bank en gång i veckan och gjort insättningar till mitt företagskonto. Det har gått bra eftersom bankkassörskan har sett mellan fingrarna och förstått mitt dilemma. Jag har gjort allt för att underlätta för henne, när hon räknar mina kontanter och det handlar fortfarande inte om några miljonbelopp.

MEN, så förra veckan då jag skulle göra en insättning, så var det en annan kassörska. Jag var ärlig och sa att det gäller en insättning till mitt företag. Jag fick då reda på att, egentligen får hon inte ta emot mina kontanter. Hon tog dock emot mina kontanter men poängterade flera gånger att hon egentligen inte får göra så.

Vad kan man dra för slutsats av detta?

Vore intressant att höra era åsikter.

Det pratas mycket om gott företagsklimat och att nätverka osv, vi ska dessutom tänka miljösmart. Idet här fallet blir det inte särskilt miljösmart att jag ska behöva köra så långt för att få mina kontanter insatta på företagets konto.

En sak som slagit mig är i alla fall att, ställ krav på banken. De ska faktiskt finnas till för oss och inte tvärtom.

Så alla ni bankkunder, ifrågasätt er bank om det är något som inte känns rätt. De är faktiskt alla vi kunder som får dem att gå runt. Banken är inte gud. Det är alla vi som är gudar.

Dagens utsikt i Hörvik.Postat 2013-02-03 00:10 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera