lite av varje

11 havsörnar

såg jag och min man i onsdags. Det började med att vi så ett par stycken med kikare från köksfönstret ute på isen.Vi tog oss närmare och till slut var det 11 st. De hade rena julbordet,sothöns stod på menyn, de stackars hönsen kunde inte ta sig därifrån pga isen. Det är verkligen svårt för många sjöfåglar den här vintern.

Havsörnen var under 1970-talet nära utrotning i Sverige, men tack vare ett omfattande naturvårdsarbete uppgår det svenska beståndet idag till uppskattningsvis 3 000 individer. Havsörnen återvände som häckfågel till Blekinge år 1996.

Efter över hundra års frånvaro som häckfågel i Blekinge noterades år 1996 ett havsörnspar häcka på Råholmen vid Tromtö. Sedan dess har havsörnar byggt bon på minst nio olika platser i Blekinge. Lyckade häckningar har ägt rum på åtminstone sex av dessa. Under 2008 genomfördes minst tre lyckade häckningar och åtminstone fyra ungar kom på vingar i länet.

Normalt häckar havsörnen för första gången under 6:e levnadsåret och lägger en kull om året med 1-3 ägg. Den långsamma reproduktionstakten uppvägs av att fåglarna kan bli mycket gamla (>25 år).

Vintertid är havsörnen vanlig i Blekinges kustområden. Det är framförallt örnar från övriga Östersjöområdet, Bottenhavet och Finska viken som drar sig söderut för att övervintra vid södra Sveriges havs- och sjöstränder.

Hörde på nyheterna igår att svenskar är rädda för rovdjur och björnen stod högst på listan, kan undra om havörnen är med på denna lista. Någon uttalade sig och sa att rädslan troligtvis beror på att vi inte är ute i naturen som förr och det skapar rädslan. Det som är okänt är skrämmande och det kab ju jämföras med mycket annat.

Hursomhelst är jag glad att jag fick uppleva detta, var faktiskt lite uppskruvad hela dagen av detta.

 Mina bilder, tyvärr har man ju inte riktigt bra objektiv .

 

 Postat 2010-02-13 12:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera