Sommaren som inte kom

eller måste vi bara vänta tills den göra sig besvär att komma. Märkligaste sommar på bra länge enligt mig. I går lördag hängde det regntunga skyar över Hörvik, hela dagen.

Känns som jag fortfarande väntar på sommaren och tittar jag i almanackan så blir jag varse om att halva sommaren gått, andra halvan av juli är vi inne i nu.

Nästa vecka börjar den sk kärringveckan, fruntimmersveckan eller pisseveckan som en del kallar den för. Enligt bondepraktikan en vecka då det vanligen regnar.

Utanför mitt fönster  har det satts ålbottengarn. Märkligt liv ålen lever, så här står det i Wikipedia:

Ålen föds i Sargassohavet och färdas som yngel i 3 år med Golfströmmen till våra (svenska) breddgrader, där de blir glasålar. De tar sig upp i insjöarna och lever där i 20 år, för att sedan förvandlas till blankålar. Strax innan de återvänder till Sargassohavet förändras deras matsmältningssystem så att de inte längre kan uppta någon näring via maten. Hela vägen tillbaka lever de endast på sina fettreserver. Väl i Sargassohavet leker de och dör sedan.

De blanka ålhonor som idag lämnar Östersjön genom Öresund är mellan 5 och 28 år med en medelålder om 12 år. Blankålar från sjöar som Mälaren, Vänern och Bolmen är däremot mellan 16 och 18 år. I varmare klimat med snabbare tillväxt är ålarna både mindre och betydligt yngre vid könsmognad.


Inlagt 2012-07-16 09:46 | Läst 2944 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver