Havet har blivit en soptipp

En promenad längs stranden och det är en ganska sorglig syn så här års då höstens och vinterns stormar spolat iland det som slängts i havet. Fick mig att tänka på kampanjen "Håll Sverige rent", jag kommer i håg klisterdekalerna som satt lite varstans, fanns även en "Spola kröken" kampanj, jag var inte så gammal då och ärligt talat visste jag inte vad det menades med "Spola kröken".

Hursomhelst sökte jag efter Håll Sverige rent på nätet och hittade en del och det finns en kampanj som heter kusträddarna läs mer här : http://www.kustraddarna.se/sa/site.asp?site=3027

Finns även en mobil app som ger möjlighet att påverka och bidra till minskad nedskräpning. "

Hjälp Håll Sverige Rent att dokumentera nedskräpning i Sverige. Genom att rapportera nedskräpning kan du göra din röst hörd".

Här finns den https://market.android.com/details?id=se.hsr.android.main

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-03-01 20:03 | Läst 2327 ggr. | Permalink
Gjorde ett fotoreportage för ett par år sedan om nedskräpningen av våra kuster. Det är en ganska skrämmande historia.Framförallt plast från Storbritannien. Danmark, Norge och Sverige och alla båtar däremellan som flyter i land längs våra kuster. Framförallt några mil söder och norr om Lysekil. Det beror på strömmarna.
Denna plast mals i vågor och vind till små bitar som sedan hamnar i fågelmagar, fårmagar och små organismer som fiskar och musslor samt plankton.
Att vara fisk i våra vatten idag är inge lätt uppgift.
Jag skall inte gå in på djupet i detta för det krävs en vetenskaplig avhandling för att täcka ämnet. Till detta skall vi lägga de mikroskopiska partiklar som passerar våra reningsverk och förmodligen kommer från våra tvättmaskiner och också absorberas av alla de småkryp som silar vatten för att hitta något ätbart.
Det är nog ingen slump att det så sällan nappar när man försöker fiska längs vår västkust.
Svar från Pia-kristina 2012-03-02 22:44
Jag reagerar verkligen över alla dess plastflaskor och just den sortens flaskor har ökat mycket tack vare allt vatten som säljs i dessa och konstigt att vi klarade oss utan dessa förr. Det är verkligen sorgligt att våra hav är så nedskräpade och hur det påverkar alla fiskar.
Ja det är tråkigt att folk skräpar och inte städar efter sig.
Svar från Pia-kristina 2012-03-02 22:45
Ja, det är det verkligen.
Hej Pia-Kristina, jag förstår inte det heller hur människor kan slänga sitt skräp där dom står??? Det är inte bara i havet dom slänger skräp. Vi har en jätte fin lite sjö där jag bor och här är det många som grillar vid sjön och konstig nog så kan dom inte ta hem skiten utan det ligger kvar där???
MVH Anita
Svar från Pia-kristina 2012-03-02 22:49
jag har upplevt att det är mer nerskräpat nu än för så där tjugo år sedan och det är så märkligt med tanke på att vi är mer medvetna om sopsortering osv.
Det är för beklämmande! Jag undrar när människor ska sluta kasta skräp i havet. Kommer det någonsin att ske?



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?