Fönster eller spegelfotograf

ja det är frågan det? Bläddrade lite i Göran Segeholms bok " Konsten att ta vinnande bilder".

Den är bra att ta till i bland när känner sig som ett frågetecken.

Där står så här bla:

Fönster är fotografer som utgår från innehållet och visar verkligheten utanför sig själva, medan "speglar" är fotografer som främst utgår från sina personliga reaktioner och projektioner ( och alltså gör bilder där de kan "se sig själva ", därav ordet speglar). Ingen är renodlat det ena eller det andra. Skalan är glidande.

Eftersom fönsterfotografen inte tycker att bilden handlar om den egna upplevelsen, utan att motivet kan tala för sig själv, så söker hon ofta bildlösningar som uppfattas som "neutrala". Målet är att göra ett gott hantverk som kan mätas mot en yttre måttstock, som etablerade kompositionsregler eller klassisk stil.

Spegelfotografen däremot, som har blicken fäst på sina egna upplevelser mer än den yttre verkligheten i sig, vill sätta sitt eget avtryck på bilden och måste hitta andra uttryck än den konventionella. För att något ska uppfattas som personligt måste det stå ut ur mängden.

Det största hotet för fönsterfotografen är att göra fel, att bryta mot sina egna ideer om vad som är god form, god fotografi. Spegelfotografen ser risken att göra något som inte är tillräckligt personligt eller unikt som det största potentiella misslyckandet.

 

Så det här kan man roa sig med att tänka på när man tittar på sina bilder, vad var jag för fotograf här? Fönster eller spegel? För mig är det nog så att det varierar men jag tror ändå att jag är en som speglar mer. Jag är ganska impulsiv av mig och jag är en person som gärna bryter mönster, har alltid varit sådan. Vad det sen beror på kan man spekulera i, kanske blir man mer bekräftad eller det kan ju faktiskt vara så att man blir obekväm också.

Fönsterfotograf är jag nog också ibland, när jag tar en neutral bild som visar något, vad jag däremot kan släppa på är att de sk, reglerna för hur ett foto bör se ut , dvs kompositionregler och annat.

Jag känner mig ganska fri i mitt fotande och det är något som vuxit fram med tiden.

 

Här en rolig bild som tog för ett tag sedan på tre gravida tjejer. N u har de tre barnen pluppat ut och lämnat sin trygga tillvaro i magen. Det blev två flickor och en pojk.

Jag har ändrat texten på skylten, det var en sån där som hänger vid en brandsläckare och den lyckades en liten nyfiken tvååring som var med, lossa på och komma med den till tjejerna och så här kul blev det.

Fönster eller spegel?

 

 

 

 

Inlagt 2011-07-17 12:23 | Läst 2967 ggr. | Permalink
När du skriver så här blir jag mer medveten än annars om vilken analfabet jag är när det kommer till bildanalys. Men när du nu väcker frågan och jag tittar på Göran S' definitioner, så vill jag hålla med dig: det är med tiden alltmer av din personlighet och ditt temperament som kommer fram i dina bilder. Gissar jag. I första hand typisk spegelfotograf, således. Jag tycker rent av att det känns som om din utveckling som fotograf är inflätad i din utveckling som människa. Jag kanske surrar nu, men det är ju du själv som leder mig in på det här spåret.

Hur som helst är dessa bilder riktiga humorpiller!
Svar från Pia-kristina 2011-07-19 00:25
Det stämmer nog bra Ernst, jag gör en resa nu och det innebär utveckling. Tack min vän !(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?