Linda 12 år är inte vilken Linda som helst

Hon är en stolt Mjölkko som jag träffade för två år sedan. Hade hört att hon fått en utmärkelse som Årets Mjölkko och hon bor i samma kommun som jag. Ringde till Lindas ägare och frågade om jag kunde få träffa och fota henne och det fick jag. En vacker höstdag med härligt ljus var det.

Så häromdagen ringde Lindas ägare och frågade om jag ville fota lite igen, de har nämligen fått tillökning  i form av en robot som ska sköta mjölkningen och det innebär om jag förstått rätt att kossorna bestämmer själv när de ska mjölkas och tänk vilken frihet och förhoppningsvis smidigare det blir för bönderna. Dagen efter läste jag i lokaltidningen att just mjölkbönder, de få som finns kvar ser ljust på framtiden, annat var det då för två år sedan, det var väldigt tufft för just mjölkbönderna,  jag frågade hur det var med Linda och jo, hon mår bra och är alltså tolv år nu.

Artikel från BLT om en annan mjölkbonde i Blekinge

 http://www.blt.se/nyheter/karlshamn/storre-framtidstro-bland-blekinges-mjolkbonder(2630664).gm

Så jag ser fram emot att träffa Linda och hennes kompisar igen.

 

Inlagt 2011-04-08 11:00 | Läst 2204 ggr. | Permalink
Väldigt fina och personliga porträtt av Linda! Skönt och läsa att det ser ljusare ut för våra mjölkbönder.
Svar från Pia-kristina 2011-04-08 18:20
Tack Rei och visst är kul att läsa att det finns framtidtro för mjölkbönderna.
Den tredje bilden tycker jag ger en bekräftelse på följande fråga: Vad är skillnaden mellan en tuggummituggande tonåring och en idisslande ko?
Svar: Jo, det är det kloka uttrycket i kons ögon! ;-)
Osquar 2011-04-08 13:03
hahahaha... Bull's eye!!

Lite synd att det blir allt vanligare att man bränner bort hornen hos ffa. korna. Man lixom avlägsnar en del av djurets signum på något sätt. Kon är inte längre "hel"... Samtidigt vet jag och förstår orsaken till dessa ingrepp, nämligen att man vill undvika skador bland korna vilket inte är ovanligt i samband med när dom trängs samman i olika sammanhang. Fina och behagliga bilder dock.

/Oscar
bengt-re 2011-04-08 13:56
;) Så sant som det var sagt !
Svar från Pia-kristina 2011-04-08 18:21
Ha ha den var bra, visst är blicken härlig.
Påminner mig om när jag var sommarbarn på en bondgård i Västergötland på 1950-talet. Vilken påtaglig kärlek bonden hyste för sina kossor! Och ibland blev han arg på dem, när de var sturiga på olika sätt. Men man lärde sig att även kossor är personligheter.
Och jag som älskar kor....önskar att jag kunde följa med dig och få träffa alla kossorna:)
Kanonfina bilder på Linda....och vilken exlusive grimma hon har!!!

Ge dem en puss/klapp från mig :)

Ha det bra ...jag skickar ett mail i veckan som kommer till dig...
Christin

Hälsa Magnus!
Svar från Pia-kristina 2011-04-09 14:40
Visst e dom fina kossorna, den grimman har hon på utställningarna. Ja, vi hörs Christin och en trevlig helg till er! Kram.
Fin hon är! Och fina porträtt på henne har du tagit!

Min man var nyligen på ett studiebesök på en lantgård där man hade en sådan där mjölkningsrobot. Det var visst väldigt fascinerande att se hur kossor ställde sig i kö för att bli mjölkade av roboten och det precis när de själva kände för det. Det fanns även en robot som kliade kossor och den passade somliga också på att använda!
Svar från Pia-kristina 2011-04-10 03:52
Tack Rauni och jag hoppas att jag kan lägga upp fler bilder på LINDA och co. Jag har också sett någontans om hur kossorna blev kliade , ja, det ska bli så roligt att träffa Linda igen.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?