Vanellus vanellus har anlänt

och det är en av mina favoritfåglar, tofsvipan,  de ser ut som små soldater på åkrarna, de flyger på ett speciellt sätt och ja, de låter så speciellt, som badankor som barnen har och leker med, sådana där som man trycker på och ett läte uppstår.  Lyssna här http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3275&grupp=6564&artikel=2593317

 

Tofsvipan är en av våra tidigaste vår- och sommargäster. Den kommer i februari - april och flyttar i juni - oktober till Västeuropa och till de västra Medelhavsländerna. Arten häckar spritt i södra och mellersta Sverige upp till mellersta Värmland, centrala Dalarna och längs Norrlandkusten till södra Ångermanland. Förekomsten i landets norra delar är mycket mer lokal, där en koncentration till älvdalar och jordbruksmarker kan ses. I sparsama till sällsynta fall häckar den dock på våta myrar över stora delar av Norrlands inland. 

Tofsvipan har i olika delar av Sverige olika namn. I Halland kallas den för säavipa, i Skåne såkaja, tikråka(Västergötland) och bläcko (Gotland). När man i Skåne ser fågeln vid det första vackra vädret i mars, säger man att nu har man bara "vibevintern" eller "vibefnysan kvar. I Västergötland säger man att lägger vipan sina ägg högt, får man en våt vår och sommar.
Inom magin måste Tofsvipan haft en betydande roll, eftersom det enligt gammal svensk folktro, i Sörmland, påstås att om man förvarar ett viphjärta i vänstra skon då man spelar om pengar, vinner man alltid. Ett annan uppfattning från samma plats var att "kan man i ett vipbo finna en sten med många färger, blir man osynlig om man bär denna sten på sig."

ur  Sveriges ornitologiska förening

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2011-03-13 23:52 | Läst 2688 ggr. | Permalink
Ja, nu börjar den härliga tiden. I år tycker man nästan att ni i gamla Sverige har förtjänat den, efter denna hårda vinter! Skojiga uppgifter om Tofsvipan, jag visste inte att den spelat en sådan roll i folktron. I Nyköping, där jag bodde förut, var fågellivet otroligt rikt. Men jag kan inte påminna mig att jag såg tofsvipor där. Fast jag visste väl inte var jag skulle titta.
Svar från Pia-kristina 2011-03-14 23:03
Ja, jag tycker också att vi förtjänar en vår nu.
En favoritfågel! Och svår att fota, i alla fall i flykt... Min pappa kallar dem "flygande pannkakor", ett ganska träffande namn... ;-)

/Per
Svar från Pia-kristina 2011-03-14 23:04
Det var ju roligt med flygande pannkakor och de är inte lätta att fånga med kameran.
Tofsvipan är verkligen efterlängtad. Det är härligt att se den mot himlen med sina karaktäristiska vingslag. Här i Uppland lär det nog dröja några veckor till innan den anländer för vi har, fast det har töat ordentligt ett tag, fortfarande mycket snö kvar. Det finns en hel del stolligheter i gammal folktro. Det är då ett som är säkert. Men man kan då inte klaga på den tidens påhittighet hos folk :)
Svar från Pia-kristina 2011-03-14 23:05
Ja, visst kunde de hitta på , på den tiden.
Topsvipan är ett bra vårtecken brukar komma ungefär samma tid som staren såg den för första gången i Överkalix omkring 1963 och det ligger ca 6-7mil från Bottenvikskusten säkert hade den varit tidigare etablerat kustnära i Norrbotten.Fint med lite vårbilder,får vänta än några veckor
på ankomsten av viporna till Bodentrakten.hälsar bo-lennart
Svar från Pia-kristina 2011-03-14 23:09
Ja, ni ligger lite efter oss där uppe i norr, tar väl ett litet tag till innan ni får se vårtecken där. Är inte helt obekant med norrbotten, har tillbringat många somrar i Kemi i Finland och åkt tåg upp dit några gånger med byte just i Boden.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver