Att göra det man vill

Kom att tänka på det efter mitt förra inlägg. Häromkvällen gick jag en sen promenad med hunden och när mörkret inträtt brukar jag gå en runda bortom hamnen. Jag har en speciell runda jag brukar gå, först vid den nya marinan och sen smiter jag emellan båtarna som står i sina vaggor för vinterförvaring och sen går jag mot den gamla fiskehamnen där fiskebåtarna lägger till.

När jag kom gående vid kajen i den gamla hamnen såg jag en kille som stod vid kajen med en vinteroverall, intill en fiskebåt som lagt till. Jag gick fram till honom och frågade om han varit med på fiskebåten

- Nej, det har jag inte, svarade han.

- Men vad gör du här så sent, undrade jag?

-Bara tittar, sa han.

-Ska du bli fiskare när du blir stor, frågade jag?

- Ja det ska jag, svarade han.

- Ok, svarade jag.

Jag började prata med en av fiskarna och det visade sig att de var från Finland och jag undrade naturligtvis vad de gjorde i lilla Hörvik. De förklarade att de är här under vintern och fiskar, jag kan ju finska men det här fiskarna pratade bättre svenska än finska eftersom de är finlandssvenskar en liten minoritet i Finland och jag själv tillhör ju en annan minoritet fast i Sverige som pratar både svenska och finska. Det blev ett trevligt samtal och killen stod och lyssnade på oss.

-Här har ni en som säkert skulle vilja följa med er och fiska, sa jag.

-Jo, men han får allt bli lite äldre än femton, sa den finlandssvenska fiskaren.

Jag pratade med killen lite mer och han sa att han bestämt sig för vad han ska göra när han blir stor.

Fantastiskt, tycker jag och jag hoppas att det blir så med tanke på att fisket i Sverige är så gott som utdöende.

Idag när jag tittade ut genom fönstret såg jag den finska båten komma in till hamnen och det gungade rejält, vindarna har varit kraftiga här de senaste dagarna. Jag tänkte i mitt stilla sinne att vad är det som drar och varför vill den lilla killen ut där och slåss med sjön och vädrets makter?

Jo, det är förmodligen en dröm som han har haft länge och egentligen inte så konstigt eftersom han bor här vid havet. Kanske är det en slags frihet att vara där ute på havet.

Jag hoppas verkligen att han får göra det han vill.

 

 

 

 

Inlagt 2011-02-16 23:17 | Läst 3958 ggr. | Permalink
De moderna fiskebåtarna är granna. Men att vara fiskare -- det är nog ett av de tuffaste jobben som finns!
Svar från Pia-kristina 2011-02-17 02:28
Ja , visst är de granna och jag håller med dig om att det är nog bland det tuffaste yrkena att vara fiskare.
Trevlig vardagsberättelse och dito bilder. Jag ville en gång bli jägmästare men blev ekonom i stället. Så tokigt det kan bli. Jag ser att horisonten i Hörvik är lika sned som den i Byxelkrok :-). Jag har nämligen aldrig lyckats få till en rak horisont i Byxelkrok :-).
Svar från Pia-kristina 2011-02-17 12:58
Ja, horisonten sett genom min lins här i Hörvik är alltid lite sned men nu har jag rättat till den i efterhand. Det går, även om det är lite extra jobb.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver