Det här med politik..

Det är kanske inte rätt forum att ta upp det men kan inte låta bli. På söndag är det val och folk ska gå och rösta. Själv jobbar jag men ska nog hinna med det också, visst kan man förtidsrösta men jag väljer att göra det på söndag.

Jag bor i en liten kommun i Blekinge där SD.s partiledare hör hemma. idag stod ett reportage i lokaltidningen om de olika partiers ledare och vad de på heder och samvete skulle jobba med i kommunen.

Sd lovade att begränsa invandringen i kommunen. En kommun som absolut inte har tagit emot någon större mängd flyktingar. Vi har ett kvinnligt kommunalråd (S) i vår kommun och hennes lista var längst. Hon och hennes parti vill bla att de äldre ska få bättre mat, att kommunen ska ha bättre kollektivtrafik, öka ungdomars inflytande i kommunen, bara för att nämna några saker.

Lyssnade på p1 där Sd.s ledare ufrågades och det mesta handlade om invandringspolitiken. Sd.s ledare som är 31 år och uppväxt i en kommun som har få invandrare, en ledare som i femton år jobbat politiskt, dvs var ledaren tonåring när han engagerade sig i politiken.

Ibland får vi a4 kopior i brevlådorna med massa propaganda och reportage och allt går ut på att det mesta är invandrarnas fel i detta land, vi skulle ha det så mycket bättre om de inte fanns här. Jag minns en gång på nittiotalet en yngling som cyklade runt med lappar och la i brevlådorna i kommunen med sd propaganda.

En ledare som troligtvis inte har varit ute i arbetslivet så mycket, dvs har inte så mycket erfarenhet av det. Ett parti som hävdar att invandrare står för flest våldtäkter. Flera av deras torgmöten har fått ställas in pga motdemonstranter och hot.

Jag är rädd för att det blir mer accepterat att förtrycka, ett färskt exempel är Frankrikes utvisning av romer. Ett folk som varit förtryckta i alla tider och ett folk som aldrig fått en chans. Har vi verkligen inte lärt oss något efter andra världkriget och dess massutrotning av judar?

Folkpartiet maler på om skolorna och dess dåliga kvalitet, kanske skulle de vara på sin plats med ett ämne i skolan om mänskliga rättigheter.

För en tid sen pratade jag med en kvinna i sextioårsåldern och jag berättade för henne att mina föräldrar flyttade till Sverige på sextiotalet och hon undrade varför det kom så många finländare hit just då.  Om inte hon vet hur ska då de yngre veta. Vad jag menar är att det behövs pratas om det och varför folk från olika länder kommer hit.

På artonhundratalet var det åtskilliga svenskar som sökte lyckan eller ett bättre liv i Amerika. Människan har alltid sökt och flyttat på sig.

Under andra världkriget tog Sverige emot ca 80 000 krigsbarn från Finland, det är många barn. En del återvände och andra stannade kvar. I dag tar Sverige emot ensamkommande flyktingbarn, ensamma barn som kommer hit.

 http://www.dn.se/nyheter/sverige/fragor-svar-om-ensamkommande-flyktingbarn-1.997371

2009 var det ca 1800 som sökte asyl och ca 100 fick inte asyl.

Här är mitt barnbarn, hon är fjärde generationen invandrarbarn, dvs jag hennes farmor är andra generationens invandrare i Sverige. Tiden går fort och snart finns det flera generationers invandrare i Sverige, ska de ha rätt till ett bra liv?

Hoppas att Gloria får växa upp och utvecklas  i ett samhälle där ras, nationalitet inte har någon betydelse.

Det här var lite tankar från mig.

 

 

Inlagt 2010-09-16 19:44 | Läst 2373 ggr. | Permalink
Jag har tyskt blod i mina ådror sedan några generationer tillbaka i tiden. Så jag är alltså också invandrare. Jag hoppas att jag får fortsätta stanna kvar i landet. Ett tag till.
Svar från Pia-kristina 2010-09-16 20:08
Ja, man kan undra hur många som har endast svenskt blod i sig.
ja jag vet knappt vilken blandning blod jag har i mig.. min föräldrar flydde kriget i tyskland.. var alltså tyskar.. jag föddes i danmark har troligen danskt blod i mig och min mormor sa alltid att vi hade släkt i både Ryssland, Italien och Polen och lite andra länder...men jag har bott i stort sett hela mitt i sverige... så... ja jag förstår vad du menar :-)
Svar från Pia-kristina 2010-09-16 21:10
Tack Pia för ditt inlägg och det är ju som jag sa inte många av oss som är riktiga svenskar.
Du kanske undrar om landet är liiiite större än din hemkommun? Sen är det ganska lustigt att du oroar dig för att förtryck ska utbreda sig. Det är ju just förtryck som styr när SD:s valmöten måste avbrytas för att fascistiska organisationer inte tolererar demokrati. Och det är lite lustigt att man aldrig hör något om det förtryck som islam utövar på sina anhängare och undersåtar. Då är det tydligen okej, och jättebra att glömma sin historia.

Hyckleri är det värsta jag vet.
Svar från Pia-kristina 2010-09-16 21:42
Jag tycker det finns all anledning att oroa sig för att förtryck ska utbreda sig och ja, min hemkommun är inte så stor, men även här speglar sig det som händer ute i den så kallade stora världen, kanske där du bor. Jag tror inte att det är fascistiska organisationer som utövar protester på sd:s torgmöten och jag kan hålla med om att i en demokrati ska alla få uttrycka sin åsikt, det är det som är poängen med det. Vad gäller islam och det förtryck som utövas tycker inte jag att det brister i information, efter den elfte september har väl hela världen fått höra hur farlig islam är och och det har dagligen propagerats om det och jag tror att många känner sig förföljda. Vad du kallar hyckleri vet jag inte men tack för din åsikt!
"Jag tror inte att det är fascistiska organisationer som utövar protester på sd:s torgmöten..."

Det är inget man "tycker". Att med våld och hot tvinga någon att inte yppa sin åsikt är per definition fascism.
Svar från Pia-kristina 2010-09-16 22:48
Jag tycker inte, jag tror och det kanske man bara ska göra i kyrkan, att inte få göra sin röst hörd är inte förenligt med en demokrati, alla ska få säga och tycka vad de vill, men man kan ju undra varifrån denna kraft eller varför de vill visa sitt missnöje kommer ifrån?
Det kommer naturligtvis från erfarenheter av en verklighet som du tydligen inte stött på. Det gör det inte mindre viktigt eller för den delen till något man inte ska få tala om.

Med detta vill jag bara visa att du inte bara har läsare som håller med dig. Det är inget konstigt, farligt eller hemskt med att peka på viktiga samhällsproblem. Det är snarer farligt att undangömma dem.
Svar från Pia-kristina 2010-09-16 22:54
Jag undrar vilken verklighet som du antar att jag inte stött på? Du behöver absolut inte hålla med mig.
Förlåt, men jag tycker inte om begrepp som "x-te generationens invandrare"!

Det är så befriande här i Canada, att man är invandrare bara under några år. "Landed immigrant" som det heter. Efter tre år kan man ansöka om medborgarskap, och får man det så är man inte invandrare längre. Inte som jag erfarit det i alla fall. Kanske man är svenks-canadensare eller indisk-kanadensare eller filipin-canadensare. Men med svenskt språkbruk är alla som inte tillhör urbefolkningnen "x-te generationens invandrare". En meningslös etikett.

Om du nämner att dina farföräldrar invandrat från Finland, så är det absolut inget fel med det. Men är du inte svensk, lika svensk som vem som helst som vuxit upp i Sverige och har svenska som modersmål?

SD är förstås ett bekymmer, men de etablerade politikerna måste se deras framväxt som en kritik mot Sveriges invandringspolitik, inte för att Sverige välkomnat för många, utan för att Sverige hanterat dem så bakvänt. Detta påstår jag efter att ha diskuterat det med invandrare, t ex vänner från Libanon. Det har funnits för mycket snurrig ideologi inblandad, och det tycks inte som om myndigheter och politiker varit så duktiga att fråga de berörda själva vad som fungerar och vad som inte gör det.

Det bästa förslaget jag har till svenska politker är att resa till Canada och studera hur det fungerar här. Allt är förvisso långt ifrån bra, men mycket är bättre än någonstans i Europa. Och man kan ju ta det bästa av de två världarna. I Canda anses i allmänhet att de eurpeiska ländernas invandringspolitk är ett fiasko, oavsett vilket land man tittar på. Inte för att för många tas emot, det är en fråga som hör hemma i annat sammanhang. Utan för hur man bär sig åt när man ska lotsa in dem i landet som man faktiskt tar emot.

Sedan finns det ju en del rena skandaler i Sverige, runt några av dem som kastas ut. Många gånger värnlösa och utsatta, och det spelar ingen roll på vilka grunder de kommit in i landet då. Där finns en hjärtlöshet som man bara baxnar inför.

Här på vår ö finns en serb som inte korrekt redovisade sina papper när han fick uppehållstillstånd. Sedan började det mumlas om att han var krigsförbrytare. Det kom en utlämningsbegäran från kroatiska staten, som ville ställa honom inför rätta.

Hans fall fick en ordentlig och genomlyst domstolsbehandling. Han hade gjort fel, och på den grunden skulle han ha kunnat visas ut. Den kroatiska begäran om utlämning ansågs för dåligt styrkt, och ingen trodde att en f d serb skulle få en rättvis behandling i kroatien. Man tittade på hur han kommit till rätta här i samhället och fann med stöd av åtskilliga vittnesmål att han var en uppskattad samhällsmedlem. Så domstolen beslutade att stadfästa hans uppehållstillstånd. Så ska det gå till! Inga taffliga tjänstemän som ska sitta där bakom slutna dörrar och tycka, så som det alltför ofta går till i Sverige.
Blir så jä----a trött på SD skitsnackarna och dera intrång i min brevlåda . Tur jag inte är hemma när de lägger sitt skräp där för då vet jag inte vad jag tar mig till.

De är vilsena själar och kommer att få gömma sig och skämmas precis som nasisterna fick göra efter kriget . Tro mig
Svar från Pia-kristina 2010-09-18 14:46
Vi får väl se vad det blir för resultat i morgon.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?