Kan man jämföra en blogg med dagbok

Många är vi som skrivit dagbok, jag gjorde det som ung och har även periodvis gjort det som äldre också. Skillnaden är väl att en dagbok blir privat och en blogg delar man med andra.

Dagböcker blir för det mesta privata hela livet och upptäcks och läses kanske först efter bortgång.

Kvinnor verkar ha större behov av att skriva dagbok det finns ju en del historiska personer som skrivit dagbok tex årstafrun som var en trogen dagboksskrivare och som skrev om både stort och smått.  Tex skrev hon ner ett brännvinsrecept som numera finns att köpa, Årstabrännvin

http://www.gardochtorp.se/arstafruns-dagbok.aspx?article=5959

En annan historisk person som skrivit dagbok är drottning Victoria av Stobrittanien, där hon bla beskriver sin komplicerade relation till sin mor.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Viktoria_av_Storbritannien#K.C3.A4llor

Med bloggen får man direkt respons. Man delar med sig till okända men får också nya vänner.

Jag bloggar och jag lämnar inte ut mig helt i min blogg, dvs mitt privata, utan delar med mig av händelser och en del funderingar. Jag delar med mig av mina bilder och tycker att bilderna får ett sammanhang genom bloggen. Det är ett medvetet val. Jag har alltid tyckt om att skriva och var väl en av få som tyckte om uppsatsskrivning i skolan.

Så är bloggen vår tids dagbok?

 

Inlagt 2010-09-09 12:31 | Läst 1859 ggr. | Permalink
Många som bloggar ser väl sin blogg som en dagbok. Det speciella med FS är vårt gemensamma intresse för foto. Jag surar inte om någon använder bloggen för mer personliga kommentarer, men om inte sådant bärs upp av foton, så är jag oftast inte så intresserad. För det är för fotointresset som jag är med på FS, skriver blogg själv och läser andras bloggar.

Jag tror annars att det skrivits vetenskapliga artiklar om bloggandet. Kanske finns det till och med någon doktorsavhandling, annars är det bara en tidsfråga innan det finns. För bloggen är ju faktiskt något genuint nytt.

Många viktiga bloggar är allt annat än personliga dagböcker. Jag tror att det som gör bloggen speciell är just att man som enskild person kan publicera det man skriver. Användningsområdet är enormt. Somliga har bloggen som utgångspunkt för en affärsverksamhet. Andra för att föra en politisk debatt eller sprida ett budskap. Här på FS tycker jag att bloggen är en bas för social gemenskap, om vi så vill. För mig får bloggarna vara en ersättning för att träffa fotointresserade svenskar. När jag gick med hade jag inga motsvarande kontakter här på ön. Men det har jag fått nu. Om jag haft det innan jag gick med på FS kanske jag aldrig blivit medlem. Inte för att jag funderar på att kliva av. Det är ju det intressanta med nätet, geografiska avstånd spelar ingen roll.

Äsch, jag är rädd att det här mest blev lite svammel :-) Men nu får det stå kvar i alla fall, så att du kan se att du väckt tankar med din text. Och blombilden är riktigt fin!
Tack Ernst för ditt svammel, skojar bara, just det här med geografiska avståndet inte spelar någon roll är fantastiskt med nätet.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver