En resa

 

till Finland har jag jag gjort, hälsat på släktingar och gjort en del utflykter. Besökte en gammal träkyrka byggd 1725. Ett vapenrum fick man passera innan man kom in till kyrkogården.

Det är något speciellt med gamla kyrkor.

 

 

 

 

 Det gamla korset gav en så fin skugga mot den vackra gamla träkyrkan i kvällsljuset.

 Även gamla affärer på landet är charmiga, här handlade vi ett par gånger och blev vänligt bemötta av de äldre paret som driver affären, inte så långt från stora köpcentrum som ploppar upp som svampar utanför Åbo, så stora och glänsande opersonliga, som det tar en hel dag att gå igenom. Inte undra på att många människor känner sig vilsna i tillvaron. Det går att handla allt men kanske saknas det något så väsentligt som kontakt och personliga möten människor emellan.

 

 

Inlagt 2010-09-07 10:41 | Läst 1594 ggr. | Permalink
Vackra bilder av miljön runt kyrkan. Det du kallar "vapenrum" är något jag aldrig sett. En fristående byggnad således? Är vapenrum den lokala benämningen?

I Sverige har ju många kyrkor ett entrerum som brukar kallas vapenhus. Jag antar att benämningen var adekvat på medeltiden, när noblessen bland kyrkobesökarna måste häkta av sig svärdet innan de inträdde i kyrkorummet. Ett slags garderob. Kanske hade en del vanligt folk också vad som ansågs vara vapen, som kniv eller yxa?
I dag har vi parkeringsplatser utanför kyrkan så detta kan vara Dåtidens parkeringsplats.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver