En liten tur till Krokås

blev det i går eftermiddag. Krokås ligger en kilometer från Hörvik och där finns en lite söt fiskehamn och där ligger även ett naturreservat, Spraglehall, som är underbart vackert. Var ute för att kolla om det möjligtvis fanns några svanpar med ungar, men såg inga. Förra året var det ett par som höll till just i krokås.

Så här såg den stolta fadern ut då.

Men jag fick en fin tur i går med lite annat smått och gott.

 

Härifrån skeppades sten på 20 talet som bla annat exporterades till Berlin i Tyskland. Hanö skymtas i bakgrunden.

Inte en människa så långt ögat kunde nå

Och så lite Historia för den som är intresserad av det:

Spraglehall har betats sedan lång tid tillbaka och betas fortfarande vilket gör området öppet och tillgängligt. Vandrar man genom reservatet passerar man blomsterrika strandängar, avenbokskogar, hällmarker samt hassellundar. Floran är mycket artrik med bland annat flera arter av orkidéer.

Öar av granit i ett hav av kritsten

På Listerlandet finns ett antal så kallade restberg av varierande höjd. Själva berget består av grov ögongranit av karlshamnstyp, medan omgivande berggrund utgörs av lätteroderad kritkalksten. Under den senaste istiden fick restbergen sin slutliga utformning genom att bergkärnan slipades till. Större delen av de högst belägna partierna utgörs av plana vidsträckta hällar. I hällarna finns isräfflor, vilka löper i inlandsisens rörelseriktning, det vill säga nordnordost - sydsydväst. Den sida som var vänd mot isrörelsen kallas stötsida. Stötsidan blev jämnslipad när isen gled fram över den. På den motsatta sidan, läsidan, skedde en ansamling av lossbrutet moränmaterial. En sådan bildning kallas drumlin och är av stort geologiskt intresse. Spraglehall, Hanö och Listershuvud är exempel på drumliner i området. Spraglehalls högsta punkt ligger 25 meter över havet och från toppen erbjuds en fin utsikt över övriga Listerlandet och Östersjön.

Delar av Spraglehall i Berlin

Ett iögonfallande inslag inom området är de gamla stenbrotten. Under några år på 1910- och 20-talen förekom här en blomstrande stenindustri. Man högg gat- och kantsten för export till Tyskland. Det var ett danskt bolag som stod som exportör. För utskeppningens skull anlades en brygga, Massa brygge, där fartygen lade till för lastning. Än idag finns rester av gammal räls kvar, både på Massa brygge och uppe i stenbrottet. Trots två världskrig är fortfarande många gator i tyska städer, bland annat i Hamburg och Berlin beklädda med sten från Spraglehall. Många stenhuggare på Listerlandet hade sin utkomst vid Spraglehalls stenbrott.

Ja, så tänk på det om ni nångån besöker Berlin eller Hamburg att där ligger en lite del av Spraglehall som ligger i lilla Krokås i lilla Blekinge.

 

 

Inlagt 2010-06-09 10:00 | Läst 4962 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?