Leendets land är inte så snällt...

Svenskarna har blivit som besatta av Thailand. Hundratusentals besöker detta land varje år och på mitt jobb är jag en av de få som ej varit där. Läste precis att Thailand klassas som farligt land och hamnar på sjunde plats, Irak och Afganistan är farligare samt några andra länder.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7007340.ab

Jag tycker det är märkligt att man aldrig hör någon Thailand resenär prata om detta. Däremot kan man höra många åsikter och annat om länder som Iran och andra.

Nu kommer vi att få läsa om alla svenskar som sitter fast i Thailand pga av aska och försenade flyg och detta råkar nu vara samtidigt som det är som oroligast i Bangkok, men hur mycket får vi läsa om vad konflikten handlar om, vad är det som skapar denna oro i detta paradis.

Vad är det som charmar dessa thailandresenärer. Jag vet inte, kan ju inte säga något eftersom jag aldrig varit där, vi svenskar är ofta bra på att ta ställning i olika konflikter, men jag har ej hört något om Thailand. Däremot läser och hör man ofta om kända och okända som köper hus och tillbringar långa tider i detta land. Det framstår som ett paradis.

Men det är väl som mycket annat att det är skillnad, det är för många skillnad på invandrare, vissa länder är mindre populära att komma ifrån och andra är helt ok, en engelsman i Sverige är ingen invandrare, han är en engelsman och inget annat, en kosovoalban är för många en invandrarj....även om det inte sägs rent ut så kan man ibland läsa undertexten.

Jag tycker att alla människor har lika värde, vi är alla människor födda på olika ställen här i världen, alla får vi olika förutsättningar. Sverige är en demokrati och har så varit i många år, vi har inte haft krig på flera hundra år.

Ett land är som en person, det formas av sina erfarenheter, det påverkas av sin historia, precis som vi människor, en trygg uppväxt gör oss ofta till trygga människor, olösta konflikter skapar inte trygghet utan snarare vilsenhet, rädsla och hat.

Det var lite tankar från mig...

Inlagt 2010-04-23 11:58 | Läst 1984 ggr. | Permalink
Jag minns när jag flyttade till Uppsala 1969 för att läsa på universitetet. Då bodde jag inneboende hos en familj i drygt en termin och de åkte ofta till Spanien och var väldigt förtjusta i Franco. Han hade äntligen fått ordning på det landet menade de. Det positiva med vad som sker i Thailand är väl ändå att människorna engagerar sig för demokratiska spelregler. Skulle oroligheterna leda till väpnad konflikt däremot vore det katastrofalt för alla.
Svar från Pia-kristina 2010-04-23 12:43
Det är jättebra att människorna i Thailand engagerar sig och kanske kunde vi stötta dem på något sätt.
Jag förstår inte heller tjusningen i att åka till en diktatur för att sola och bada... På sätt och vis stödjer de som åker till Thailand som turister regimen och ger dem medel att fortsätta. Konflikten i det ockuperade Pattani i södra Thailand har pågått i allt för många år och en fredlig lösning är tyvärr långt borta:
Konflikthantering Thailand
Håller helt klart med dig att alla människor har samma värde och trots att vi har olika förutsättningar så har vi oftast samma drömmar och förhoppningar!
//Chasid
Svar från Pia-kristina 2010-04-24 01:12
Tack Mikael för dina ord, ska läsa länken du skickade!
Svenskar berättar inget om konflikten i södra Thailand, eftersom väldigt få svenskar reser dit. Thailand ÄR ett paradis för många turister med sitt klimat, vackra ö- och kustlandskap samt den vänliga befolkningen. Det du skriver om olikheter mellan ursprung, förstår jag inte hur det hänger ihop med Thailand.

Jag har varit i Thailand flera gånger och har svårt att se Irak, Afghanistan och Thailand på samma lista. Listan plockar ut ett enskilt riskområde och gör en bedömning. Länder som Somalia, Sudan, Nigeria, Zimbabwe lär vara betydligt farligare för svenska turister. Thailand har väldigt många turister, och då ökar risken naturligt. Visst pågår det en konflikt i södra delarna, och maktspelet i Bangkok mellan de båda grupperingarna är oroväckande. Men att dra paralleller mellan dagens Thailand och Spaniens Franco, som Torbjörn gjorde, är ändå helt fel. Thailands demokrati är långt ifrån perfekt, men är inte en renodlad diktatur. Det är ett land som har haft en utveckling under tjugo år som saknar motstycke i vår världsdel. Turismen har spelat en stor roll under den resan. Jag har svårt att se att Thailändarna skulle få det bättre om vi slutade resa dit.
Svar från Pia-kristina 2010-04-24 01:10
Nej, kanske får de det inte bättre om vi slutar att resa till Thailand, men jag önskar att det fanns en större medvetenhet om konflikten i landet, vilket jag upplever att det inte finns. Vad jag menart med ursprung och skillnader har kanske inte precis med thailand att göra men vi har olika sätt att bedöma och för mig är det viktigt att vara kritisk, det är inte så längesen miljontals folk utrotades för sin religiösa uppfattning och efter det var det ett uppvaknande som hette duga. Vi måste som medmänniskor granska och visa var vi står, vad vi vill och hur vi vill att vår värld ska se ut. Visst är det fantastiskt att vi kan resa till värme och vacker natur, men det kanske inte är så självklart i framtiden.
Visst är det märkligt hur vi styrs av en allmän uppfattning... jag har bara varit i Thailand en gång tidigt 90-tal innan den "vanliga" turismen kom igång, då var det nästan otänkbart för en svensk man att åka dit utan kvinnligt sällskap utan att få stämpeln sexturist. Man såg ytterst få europeiska kvinnor, när vi vistades ett tag i Pattaya var det jag och en till så vi började hälsa på varandra när vi sågs... I en stad norrut där vi hälsade på en thailändsk familj kom en mamma med barn för att känna på oss för dom hade aldrig sett européer...
Svar från Pia-kristina 2010-04-24 01:17
Kanske låter det som att jag aldrig varit utanför Sveriges gränser, men så är inte fallet. Jag föstod att jag trampade på en öm tå när jag skrev detta, men jag står för mitt inlägg.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?