Ålfiske

Under denna tid ser jag dagligen hur ålfiskarna åker ut och röjtar sina ålagarn. Vi tog en tur  med vår båt för att komma närmare. Men lite svårt att fota på guppigt hav.

Vi har en del sommargäster som fått följa med på ålfiskturer och det har varit väldigt uppskattat.

Bottengarn: ett fisknät mellan botten och ytan som sätts vinkelrätt ut från land, längst ut finns en ryssja

 

 

Inlagt 2012-08-16 12:03 | Läst 5102 ggr. | Permalink
Härliga actionbilder! Det tycks mest vara oldboys som ägnar sig åt ålfiske. Är det sant att fisket hotar ålens existens?
Hej Ernst!
Ja det är mest äldre och det finns ingen yngre generation som kommer att ta över ålfisket. De familjer i Hörvik där ålfisket har varit centrerat har bedrivit de i flera generationer. men som sagt, kommer nog fiskandet av ål att självdö.
Lite fakta:

Ålfiske i Blekinges kustvatten får endast bedrivas av tjugotalet fiskare med ålfisketillstånd. Inga nya tillstånd beviljas.
Det finns omfattande bestämmelser om hur ålfisket får bedrivas. Bakgrunden till bestämmelserna är att invandringen av glasål succesivt minskat till katastrofalt låga nivåer senaste decenniet. Den europeiska ålen återfinns på Artdatabankens rödlista som akut hotad.
Trots rapporterna om rekordlåg invandring av glasål så förekommer ännu ett ålfiske med förhållandevis goda fångster. Det beror på att ålen har en mycket lång uppväxttid i i Östersjön och i de vattendrag och sjöar ålen kan vandra upp i. Först efter 20 - 40 år kommer resultatet av den låga glasålsinvandringen att märkas i sjunkande fångster.
Enligt forskarna är den europeiska ålen akut utrotningshotad och det finns starka vetenskapliga argument för att stoppa allt ålfiske.
Huvudmålet med Fiskeriverkets handlingsplan för ålfiske är att det ska finnas tillräckligt många ålar som vandrar tillbaka från våra vatten till Sargassohavet för att leka och föröka sig.
På pappret ser det ut att gå ihop, men när forskarna på Havsmiljöinstitutet granskat siffrorna har det visat sig att det inte stämmer.

Fiskeriverkets sammanlagda tolkning anses vinklad och det kan bero på att de vill uppnå två saker samtidigt, att både bevara ålen och ålfisket.

Man får ej heller glömma att det görs en hel del för att bevara ålen:

Den 28 juni kommer 50 000 av dessa ålar att släppas ut i Vattenriket i Kristianstad som hyser stora lämpliga uppväxtområden för ål. Det är speciellt viktigt att sätta ut ål i detta område då ålen är en del i detta unika ekosystem.

Länsstyrelsen har beviljats 2,5 miljoner av Havs- och Vattenmyndigheten för ålutsättningar vilka fördubblas med stöd från Europeiska fiskerifonden. Dessutom kommer bland annat Ålfonden att skjuta till 100 000 kronor vilka samlats in från ålfiskarna i regionen.
Läs mer om ålfonden här : http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85lfonden
EGW 2012-08-18 06:12
Hjärtligt tack för denna sakliga redogörelse.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver