Just idag

kunde jag skåda från mitt fönster tre ejderhonor med en skock ungar. Antar att de är ganska nykläckta.

Tror jag skrivit om det innnan men jag tycker det är fascinerande med just ejdrarnas beteende när de fått ungarna. Ejderhanen lämnar familjen då och drar ut till sjöss och honorna går samman och hjälper varandra med ungarna.

Måtte dessa nu överleva för ejdern har minskat kraftigt i Östersjön, orsaken tros vara övergödningen som förändrar blåmusslorna på ett sätt som ejderungarna inte tål. Förändringarna medför sannolikt att det uppstår brist på b-vitaminet tiamin, något som i sin tur påverkar ungarnas överlevnad.

Kan också bero på att havsörnen ökat i antal sägs det.

Denna bild är inte tagen idag.

 

Inlagt 2012-05-09 12:22 | Läst 3408 ggr. | Permalink
Intressant! Notera också att ålänningarna lyckades få tillbaka vårjakt på ejder (hannar/gudingar) senaste vår, som de fortsätter med också i vår (= just nu). Det har jag debatterat mycket emot, men få lyssnar ...
(Tycker att rikssvensk media kunde ta tag i detta ...).

- Hawk
Svar från Pia-kristina 2012-05-09 13:26
Högst märkligt att jaken tillåts. Minskningen har ju konstaterats sen några år tillbaks.
Kul att i alla fall få se någon ejderunge även i år. Tycker att antalet fåglar överlag bara minskar år efter år. Hoppas dess småttingar klarar sig från alla faror som hotar dem. !! / Hans
Svar från Pia-kristina 2012-05-09 22:55
Det hoppas jag också!
Trevlig bild med de solande ungarna. Här uppe i Bohuslän har också ejderstammen minskat. Men här tenderar gudingarna de senaste åren att stanna kvar även när ungarna är sjösatta. Såg för några dagar sedan flera "familjer" med ådor, gudingar och ungar tillsammans. Gudingarna stannar kvar under hela maj månad i fjorden där jag vistas och följer fågellivet.
/Ulf
Svar från Pia-kristina 2012-05-09 22:56
Tack Ulf, det är så synd, tycker ejdern är en fantastiskt fin fågel.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?