Facebook i all ära

och  det finns delade meningar om sidan. Jag har nu under helgen haft en otroligt positiv upplevelse av denna sida. Jag är uppvuxen i en liten brukshåla, Olofström. En liten by i Blekinge där Volvo har haft sin produktion och fortfarande har. En brukshåla dit många människor flyttade under sextiotalet, där fanns jobb. Det kom människor från många olika länder till Olofström för att arbeta men främst från Finland och forna Jugoslavien.

Den uppväxt jag fått i detta samhälle vill jag inte vara utan, den har inte varit glamourös för många av oss men jag är helt övertygad om att den gett oss mycket. Kanske förskönar jag en del och minnena tar bara det positiva.

Men häromdagen startade en person en grupp som heter "det gamla Olofström" Det började blygsamt med gamla foton från Olofström. Jag halkade in på denna sida och vilken nostalgitripp jag fått. Efter tre dagar var det ca 1500 medlemmar i gruppen och vilka underbara foton vi fått ta del av. Det finns personer som har otroliga mängder med foton om det vardagliga i byn, så som byns samlingspunkt en grillkiosk. Varje bild som lagts i gruppen har fått mängder med kommentarer. Det har utbytts minnen och människor som inte pratat med varandra på hundra år har fått kontakt med varandra.

Tänkte genast på hur viktigt eller hur vi hanterar bildflödet idag med tekniken vi har. Vad kommer vi att lämna efter oss, är det bara perfekta bilder? Har vi glömt bort vardagen och att dokumentera den för framtiden.

Lite tankar från mig.

 

Jag vid min pappas bil.

 

Inlagt 2012-04-15 02:35 | Läst 5712 ggr. | Permalink
Grupper på fb är grymt, jag använder den funktionen i många sammanhang... resten kan man ju som sagt ha åsikter om .Tycker fb är bra för att reklamföra sin blogg också.

Mvh/Peter
Svar från Pia-kristina 2012-04-15 17:01
Håller med dig!
FB har som Internet sina baksidor men bara man kommit underfund med hur det passar ens eget behov så är det ju fantastiskt. Grupper har bara skapat irritation hos mig då diverse "bekanta" lagt till mig i grupper utan att ens fråga. Synd att man kan göra så. Men nu när jag läser din blogg så inser jag ju att grupper kan vara hur grymt bra som helst. Jag ska banne mig klura på att starta en grupp jag med. Tack!
Svar från Pia-kristina 2012-04-15 17:03
Det var så lite så, det har varit fantastiskt att se alla gamla foton från ens barndomby. Det finns mycket bra med FB.
Jag tar bilder på allt möjligt och mina barn gnäller ibland : måste du fota allt.. Jag säger till dem att när ni blir stora kommer ni uppskatta att jag dokumenterat så mycket av deras uppväxt. Facebook är bra till många saker. Det gäller att hitta de bitarna som passar för en själv. Ha en bra söndag.
Svar från Pia-kristina 2012-04-15 17:05
Ja, det gäller att ta vardagsbilder och dina barn kommer säkert att uppskatta det så småningom.
FB har förstås både dåliga och bra sidor, men det verkar som att en del av de mest kritiska vet knappt vad FB är för något egentligen. Själv är jag bara halvaktig på FB, men det är kul när den bästa kompisen från barndoms- och ungdomstiden dyker upp via FB. Nu är jag med i en eventgrupp inför sommarens kusinträff i Finland, roligt när en del har lagt upp gamla bilder på t.ex. mormor och morfar där. Och så har man fått lite närmare info om hur livet ser ut för mina kusiner och deras barn.
Värst vad ni har haft snö där nere när bilden på dig togs!
Svar från Pia-kristina 2012-04-15 17:07
Håller med dig att de som ofta är kritiska inte vet. Det är verkligen så skoj att få kontakt med människor från då. Bilden är från -78 och ja det var bättre förr, snö på vintern.
Intressanta synpunkter. Jag gick med på Facebook för att kunna följa några familjemedlemmars långa resa till Vietnam, och det fungerade ju för den saken. Lättare för dem att dela sina erfarenheter med familj och vänner via Facebook än att behöva mejla till var och en. En egen blogg för resenärerna hade förstås fungerat också.

Du berättar om en annan användning, och man förstår direkt hur bra FB är för det ändamålet. Det är intressant att få nya uppslag om hur man kan använda resurserna på nätet. För de riktiga FB-entusiasterna finns till och med en speciell webbläsare, som integrerar Facebook med vanlig webbanvändning på ett smidigt sätt:

http://www.rockmelt.com/

Men för mig själv har jag ännu bara hittat en mycket marginell nytta med Facebook.
Svar från Pia-kristina 2012-04-17 10:15
Men Hej Ernst! Det finns många positiva saker FB och i det här fallet har det verkligen gett något positivt. Gruppen har växt ytterligare och har nu över 2000 medlemmar. Tack för tipset, ska kolla in webbläsaren.
Jag håller med Peter. De grupper jag varit och är med i på FB har jag bara positiva erfarenheter av. De har ofta en skön tillåtande atmosfär. Så du är uppvuxen i Olofström:-) Och jag i en liten "håla" Urshult , inte långt därifrån på Småländska sidan. Ha det gott! /Anna



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver