Fokus med c eller k

 ett ord som används flitigt och med olika böjningar som tex fokusera, som jag upplever ligger lite i tiden. Vi fokuserar på olika saker eller så gör vi det inte. Det finns allt möjligt där ordet focus finns med på ett hörn, antingen stavat med c eller k, jag köpte för längesen ett uppslagsverk som hette Focus. I kameravärlden är det ett självklart ord, brännpunkt som man kanske okså kan säga.

Jag träffade i dag min kära vän Stina och jag skulle bara som hastigast kolla så att allt är ok. Stina fyllde 79 för ett par månader sedan och vi har känt varandra många år, sen lite innan hon gick i pension. Det blev dock inget hastigt besök utan ett par timmar pratade vi med varandra. Vi har alltid mycket att prata om. Jag känner mig alltid välkommen när jag kommer till Stina och jag behöver inte ringa innan och avtala om tid när vi ska träffas. Jag får alltid en bamsekram när jag kommer och likaså när jag lämnar henne.

Vi kom att prata om hennes man som jag aldrig träffat, han dog för väldigt många år sedan. Han var otroligt musikalisk och var bror till den kända Åke Thambert som var grundare till Indiska magasinet, det som numera heter Indiska, affärer jag gärna går in i för att njuta av färger. Åke var också musikalisk, ja hela familjen var musikaliska.

Vad har nu detta med fokus att göra? Jag googlade lite om Åke och hittade något han uttryckt och där fanns ordet fokuserad med.

Vi som fotograferar använder antingen manuell fokus eller autofokus den manuella styr du över och autofokus sköter det åt dig även om den inte gör som man vill så ofta. Eller så skiftar det ibland kör man manuellt och ibland autofokus.

Så de som använder manuell fokus vill styra fokusen och veta var de vill lägga den och de som använder autofokus köper mer kamerans vilja, dvs kameran gör en del av jobbet.

Så den manuella fokusfotografen glömmer kanske bort allt annat tack vare sitt fokuserande på den manuella fokusen och den autofokuserande fotografen har tid att se annat eftersom den inte behöver fokusera på focusen i kameran.

Ja om man läser följande som åke sagt och omvänder det till fotovärlden, så är det kanske så.

– Som entreprenör är det väldigt lätt att bli gift med jobbet. Men jag kom fort underfund med att man måste ha hobbies för att lyckas i affärer. De som är så fokuserade på en uppgift att de glömmer liv och familj och allt – de blir aldrig framgångsrika, sa Åke Thambert i en intervju i Dagens Industri.

Inlagt 2011-10-27 23:00 | Läst 3218 ggr. | Permalink
Svenska Akademiens ordlista håller på fokus med k. När det gäller foto och andra optiska övningar kan knappast något annat ord komma ifråga. Men i vardagligare sammanhang kan man ju bli lite mer svensk i sitt tal och t ex säga "ge sin uppmärksamhet åt" i stället för "fokusera på". Längre men låter kanske trevligare. Annars får man väl säga att det finns en viss visdom i vad Åkte T. sagt. Snygg blandning av färg i svartvitt i bilden!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver