Kråkporträtt

Jag har egentligen inte tid med detta

 

Men ok, ställer väl upp då

 

Blir det bra så här eller kanske ser det lite löjligt ut med näbben full med mat?

 

 

Nu då? Bättre så här?

Fast nu har jag inte tid mer , har ett jobb att sköta

 

 

En kråka i Hörvik har full koll på mig, i alla fall när jag går ner till stranden och slänger lite gammalt bröd.

Latinskt namn:
Corvus corone cornix - vilket betyder, korp, kråka,kråka.
Typiska kännetecken:
47 cm. Grå på ryggen och undersidan, i övrigt helsvart. Könen lika.
Finnes:
Kråkan förekommer allmänt i hela landet och föredrar miljöer i närheten av bebyggelse eller odlad mark, men kan förekomma långt in i skogstrakter och i den yttersta skärgården.
Äter:
Allätare, exempelvis as, avfall, säd, mask, fågelägg, fågelungar m.m.
Läte:
Ett kraxande läte, vanligen upprepat flera gånger.
Häckar:
Vanligen högt upp i en grenklyka i ett barr - eller lövträd. Det är huvudsakligen honan som står för bobygget. Boet består av torra kvistar, jord och lera. Vanligtvis bildar arten livslånga revir.

Kråkan hör till våra mest spridda häckfåglar och finns i hela landet. De fåglar som häckar i fjällbjörskogens övre del utnyttjar dessutom i stor utsträckning fjällhedarna för födosök, något som gör kråkan till den kanske mest anpassningsbara och vidspridda arten i den svenska fågelfaunan. Vanligtvis stannar den i landet året om, men norrlandskråkorna flyttar söderut under vintern och kan då söka sig till koninenten och England. Antalet häckande par av Kråkan uppskattas till 250.000 - 500.000.

Kråkan är enligt svensk folktro en av fågelvärldens mest intelligenta varelser: " Bryter hon benet av sig, spjälkar hon det själv med grässtrån." ( Liden, Medelpad). " Har hon löss, befriar hon sig från dessa genom att som räven lägga sig i vatten." (Sibbo, Sv Finland). Dessa påståenden är nog en smula överdrivna, men kråkan anses inte så bundna av instinktshandlingar som andra fåglar och lär sig därför snabbt nya saker. Man har t.ex. funnit att kråkor ibland vittjar fiskarnas saxar och ståndkrokar vintertid genom att dra upp revarna och äta betesfisken. Kråkan var i gamla tider ansedd som Odens fågel. Så småningom övergick den i folkmedvetandet mer och mer till att bli Hins fågel. Därmed följde att kråkan ansågs ha en del att göra med häxor och "kloka". Häxorna kunde uppträda i kråkgestalt och tysk folktro uppger, att när häxorna samlades hos fan, uppvaktades den onde av kråkor och själva kunde de ha umgänge med honom i kråkgestalt. När en trollkunnig människa dog, syntes kråkor vid dödslägret. Vid självmördares gravar såg man dem ofta samlade.

Text från Sveriges ornitologiska förening

Hejdå och Glad påsk till er alla!

Inlagt 2011-04-22 12:15 | Läst 4290 ggr. | Permalink
Kråkor är onekligen lite fascinerande. Jag måste så småningom skaffa mig en ordentlig teleglugg, så att jag kan porträttera dem och andra fåglar.
Ja, de är fina kråkorna. Jag ska också köpa en bättre tele, har funderat lite på Nikkor 70-300, läste om den idag i en fototidning, kostar ca 4700, vilket är ganska överkomligt. men det finns så klart andra men de blir betydligt dyrare..
Oh, vad jag jag gillar dina kråkbilder, Pia!
och så blir jag full i skratt när jag läser texten...
" Blir det bra så här eller kanske ser det lite löjligt ut med näbben full med mat? " :)))))

Hoppas att ni har haft lika fint väder som vi i påskhelgen. Helt otroligt, känns som om det vore sommar...iallafall mitt på dagen!
All växtlighet formligen exploderar i värmen.

Kram på dig!
Christin
Tack Christin, jo det har varit en underbar påsk med härligt väder, det var så varmt en sväng i dag när jag planterade lite växter så jag hade nästan lust att ta ett dopp.
Bada!!!
Du är ju tokig :)))

Denna bildserien kan heta : Ein rackrans krauga :))))))
Svar från Pia-kristina 2011-04-26 17:14
Rackra krauga, trodde den skulle lätta, ha ha
Fina bilder! Bjuder du på en till min kommande bok? MVH Monika Boberg-Gustafson, Dalarna - tant, 66 med e-post m.boberg@dalnix.se



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver