Robot

Robotmjölkning var jag och tittade på och det är fantastiskt att det fungerar och att kossorna lär sig så snabbt. Johanna och Jörgen, hängivna bönder,  är de enda i vår kommun som har en mjölkningsrobot. För ett år sedan var de nära att ge upp som mjölkbönder. Men de valde att investera i en robot som kan sköta mjölkningen på de nästan 100 mjölkkor som de har. Priset på mjölken har dessutom ökat så framtiden ser ljusare ut nu än för ett år sedan.

Roboten hade endast varit i gång några dagar då jag var där och Johanna berättade att de varit slitsamma dagar med lite sömn och precis som med mycket annat är det lite inkörningsproblem i början, men hon berättade att under natten hade 33 kor varit inne och mjölkat.

När jag kom stod en ko i mjölkningbåset och blev mjölkad. Under tiden de står och mjölkas får de foder från en automat. När de går ut öpnnas en grind och nästa kan gå in.

 Så småningom innebär det att Johanna och Jörgen kan bli lite mer lediga, få lite mer tid till annat.  Det var roligt att se kossorna och de såg nöjda och glada ut .

Roboten tvättar spenarna rena och sen kopplar den slangarna som mjölkar kon och efter varje mjölkning tvättar den och spolar av slangarna.

 

Johanna får ibland hjälpa till och köra manuellt med maskinen erftersom roboten inte hittar spenarna på kossorna.

 

Datorn larmar om något inte stämmer tex att roboten inte kunnat koppla till varje spena och den talar även om i fall mjölken inte har de rätta värdena.

 

 

 Ett sk manöverrum där man har uppsikt över kossorna

En rulle som är populär, så skönt att bli kliad av den.

 

 

Här har vi linda 12 år och äldst av alla och det var så roligt att träffa henne igen.

 Här har vi Thora, hon är störst och hon blev föräldrarlös tidigt och har en speciell plats i Johannas hjärta.

Använde mitt fasta objektiv 35 mm och extern blixt

Inlagt 2011-04-17 23:16 | Läst 4261 ggr. | Permalink
Sedan mina barnasomrar på bondgård har kossorna en särskild plats i mitt hjärta :-)
Svar från Pia-kristina 2011-04-18 22:44
Ja, visst är de fina.
Kor är nog klyftigare än vad folk i allmänhet tror. Kor på bete är intimt förknippad med min barndom då det fanns flera bondgårdar där jag växte upp. Dessutom var min morbror bonde och vi tillbringade många sommarlov hos honom och korna :-). Det har blivit ovanligt med den här typen av reportage så det är bra att du puffar lite för livet på landsbygden.
Svar från Pia-kristina 2011-04-18 22:50
Tack Torbjörn, det var så roligt att vara bland kossorna och med tanke på hur många andra djur behandlas, enbart för att vi människor ska få i oss något att äta, så måste jag säga att mjölkbönder med kor är så roligt att se, glada kossor och jag håller med, det är så mycket som tas för givet, mjölk finns i varenda affär men alla tänker kanske inte så mycket på hur den framställs.
Det är ju för otroligt ändå! Samtidigt är det som Torbjörn säger; kossor är klyftigare än vad vi tror. Kul med detta reportage för det är en värld som vi får se väldigt lite av här på FS, eller i andra fotosammanhang för den delen heller.
Så fina kossor...hoppas att de får komma ut på grönbete snart!
Jag tycker att du fått till fina bilder här, 35 mm levererar bra :) Intressant att få komma in i en ladugård, det var många år sedan jag sist var och hälsade på kor.
Den där borsten, var ju en smart grej. En sådan hade varit bra att ha när det kliade på ryggen :)
Jag tycker bara att det ser rysligt obekvämt ut att ligga på ett hårt betonggolv....så därför önskar jag att de snart får komma ut!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?