Tranans dag på lönedagen

Den 25 mars och det här hade inte jag en aning om.

Vårfrudagen

Kyrkan har troligen firat bebådelsedagen sedan 400-talet. Marie Bebådelsedag firas rätteligen den 25 mars, nio månader för jul. Varje kvinna som har fött barn förstår varför. Förr kallades Jesu mor Maria också för "Vår fru" och den dag som är hennes speciella firningsdag blev sålunda "Vårfrudagen". Om man säger detta fort kan det låta som "våffeldag" och så har det blivit i folktraditionen. Man äter våfflor med grädde och sylt för att fira Marie bebådelsedag.
I kyrkan firas Marie Bebådelsedag numera på en söndag i slutet av mars.

Men fram t.o.m. 1953 firades Vårfrudagen alltid som helgdag den 25 mars. I mitten av 1900-talet tyckte många att det var besvärligt med en helgdag mitt i veckan och det kom motioner till riksdagen om en förändring. Fr.o.m. 1954 firas jungfru Marie bebådelsedag i kyrkoåret på närmaste söndag, en söndag under tiden 22-28 mars.
I Kyrkans år hamnar man ibland långt från den "rätta" dagen. Men de gamla folkliga traditionerna som är knutna till Vårfrudagen låter sig nog inte påverkas av ett riksdagsbeslut för drygt femtio år sedan.

Det folkliga firandet av vårfrudagen ligger kvar den 25 mars. Dagen markerar slutet på vintern och början på våren. En del traditioner från det gamla bondesamhället som har att göra med olika sysslors början och slut har därför knutits till denna dag - i norr skulle t.ex. timmerkörningen vara klar och i söder skulle man ha tröskat färdigt.
Denna dag är också knuten till många gamla seder som har med våren och vårdagjämningen att göra.

Troligen härrör sig detta talesätt från att tranorna kommer tillbaka efter flyttningen vid vårfrudagstid eller vårdagsjämningstid, och i och med detta har den ljusare årstiden inträtt och man kunde gå och lägga sig medan det ännu var ljust. Det gällde väl fr a barnen, dem kunde de köra i säng så tidigt att det ännu var ljust fr o m vårdagsjämningstid....

En trana som avbildas stående på ett ben med en sten i ena foten är en symbol för vaksamhet. Om tranan tappar stenen så att den faller på den andra foten vaknar hon. Marie bebådelsedag handlar också om uppmärksamhet och förväntan. Dagen infaller då vi inte längre behöver tända lampor tidigt på eftermiddagen, men än får vi vänta på våren. Vi är inne i fastetiden, den tid då vi förbereder oss inför påsken, även om just Marie bebådelsedag är en glädjedag som bryter fastan. Nu ser vi framåt. Vi uppmärksammar alla vårtecken - återvändande flyttfåglar, de första blommande lökarna, de allt ljusare kvällarna. Vårens tecken överensstämmer med påskens budskap om seger över döden.

 Text Svenska helgdagar

Har ingen trana på ett ben men en svan.

 

 

 

Inlagt 2011-03-25 10:23 | Läst 4510 ggr. | Permalink
Trandagen var en festdag för oss barn på förtitalet .När vi vaknade på morgonen hängde en strumpa på sänggaveln med frukt o godis,senare på dagen vankades våfflor o sylt.Det var en liten festdag i varje fall för oss boende i sydöstra småland minns Rolf Lind från Kalmar.
Svar från Pia-kristina 2011-03-25 23:53
Vad kul att höra att ni firat denna dag på det sätt som du beskriver!
Våren verkar ha stannat upp ett tag för i dag blåser det kallt och det ser inte ut att bli bättre till helgen. Vi har ganska mycket snö kvar här i Knivsta men får vi bara värmen tillbaka så sätter snösmältningen igång igen. Vårfåglarna har jag ingen bra koll på. Din svan går in för uppgiften med stort allvar ser det ut som. Svansjön nästa :-). Jag växte upp i norra Gästrikland och har aldrig hört talas om Trandagen men i familjen noterade vi med glädje när transträcken drog mot norr. Det hände ofta att de landade och vilade på fält inte långt borta från vårt hus.
Svar från Pia-kristina 2011-03-26 00:02
Vad intressant att höra och vi här nere i södern har ingen snö kvar, idag har varit riktigt behagligt och inga vindar att tala om. Svanarna har börjat sin parningstid här och det är så kul att betrakta dem. Vi kan se transträcken dra förbi och iförrgår såg jag den första sädesärlan i år. det är en härlig tid vi har framför oss!
Ser av en kommentar här att våfflor åts redan på 1940-talet. Märkligt, jag hörde aldrig talas om den seden förrän jag var vuxen.

Jag undrar hur många som är medveten om att detta var en viktig religiös högtid förr i tiden? Inte för att det har någon betydelse numer. Men en gång i tiden spelade säkert de stora årsfesterna en kolossalt stor roll, i alla fall i bondesamhället.

Det ser för dråpligt ut med en svan som sträcker ut benet så där! Jag undrar varför de gör det. Stretching?
Svar från Pia-kristina 2011-03-26 00:07
Ja, det är nog inte många som idag tänker på vad denna dag hade för betydelse förr, jag var inte heller så insatt i det. ja, svanen har jag fångat i den här posen här i Hörvik på stranden och de har ganska många roliga rörelser, gäller bara att ha tid att studera dem en stund.
En festlig svan med tassen i luften... Ingen posé man ser var dag, har aldrig sett något liknande. Kanske börjar den känna sig gammal och lite stel och behöver lite gymnastik? :-)
Svar från Pia-kristina 2011-03-26 00:10
Har man tid att studera svanar så upptäcker man att de har en hel del märkliga rörelser för sig. Tack Rauni!



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?