Städning och målning

stod på schemat idag, alla gamla saker har nu fraktats bort, bara en del är kvar. Vi bestämde oss för att måla furupanelen i den lilla hallen vit.

Städningen skötte Camilla idag och hon sopade alla väggarna och dammsög, det var gott om spindelväv och damm på väggarna.

Jag passade även på att ta ett porträtt på henne, fint med en gråa väggen i bakgrunden.Skuggorna i bakgrunden kanske stör lite och skuggan vid hennes hals.

Lite historia om gamla skolan:

!861 beslöt man i Hörviks byalag att uppföra en skola som senare har  använts som post och museum och är en av de äldsta i kommunen.. Det var 31 stycken familjer på Hörvik som bidrog till byggandet av skolan, genom dagsverken, pengar mm. Året därpå påbörjades skolverksamheten och höll sen på i denna byggnad till år 1905. På denna tiden var ingången mitt  i den västra sidan (där Camilla dammsuger på bilder ovan) och försedd med en vacker portal. Skolan var två meter längre än i dag och lärarbostaden var i den norra delen.

Det var inte all gånger lätt att vara lärare.

Kring sekelskiftet skrev lärarna i Mjällby kommun inlagor i tidningarna och klagade på det svåra lynnet hos invånarna på Listerlandet.

Barnen fanns svårhanterliga. Carolina Wigfors tjänstgjorde i Hörvik från 1866 och 1870 står det i skolrådets protokoll " På begäran av mamsell Wigfors.. vars hälsa visat sig lida av den osunda fuktigheten i Hörviks skolhus, medgav skolrådet, att hon må tillsvidare utbyta Hörviks skolrote mot Nogersunds"Man fick dessutom öka hennes lön med 50 riksdaler. År 1877 skrev Hörviksborna till skolrådet med följande lydelse:

"Med anledning av härvarande skollokals olämplighet, såväl vad beträffar dess osunda läge vid havstranden, vilket även har till följd att huset tidtals är kringflutet av havsvågorna, så att man varken kan komma in eller ut, som ock det otillräckliga utrymmet för undervisningens ändamålsenliga bedrivande2.

Sedan begär man ett nytt skolhus. Tilläggas kan också här att de gamla i Hörvik länge kom i håg hur man vid högvatten fick bära den sista lärarinnan Hilda Bengtsson till skolan, när den spång som man brukade använda var översvämmad.

Inlagt 2010-05-31 23:45 | Läst 5172 ggr. | Permalink
Så märkligt, vilket egendomlig läge för ett skolhus! Blir det fortfarande översvämning runt om, eller har landhöjning eller något annat gjort att det är torrt under fötterna numer?
Svar från Pia-kristina 2010-06-01 09:37
Det är numera torrt, hamnen har byggts ut men på den tiden var det kåsar som gick ut i sjön. Så vi håller oss torra om fötterna.
Ni gjorde rätt i att måla furuväggen....fräschare med vitt!
Detta ställe ska jag besöka i sommar, har jag bestämt :)
Kram på dig!
Svar från Pia-kristina 2010-06-01 09:38
Ja, man får ett ljusare intryck direkt när man öppnar dörren.
Du är välkommen, Christin!
Kram
Kul att se att det går framåt :-) Och kul med lite mer bakgrundshistoria :-)
Om jag åker åt det hållet i sommar, så får det bli ett besök där :-)
Svar från Pia-kristina 2010-06-02 23:10
Du är så välkommen Jörgen!!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver