I dag blev jag så arg så jag sparkade på snön..

Blir inte så arg ofta nuförtiden men i dag blev jag så arg och frustrerad, gråten var nära efter att jag varit på stadbyggnadskontoret. Ja, det kan väl inte vara någaot att bli arg över kan man tycka. Men när det känns som att en dröm jag levt med under lång tid inte kan förverkligas på det sätt som jag tänkt mig då fick snön ta emot några sparkar av mig.

Min man och jag har under en längre tid planerat ett bygge för atelje kombinerat med uthyrning till turister. Vårt hus ligger vid havet och på vår tomt står även ett hus på ca 50 kvm,  som flyttats dit på femtiotalet och som min mans far använde som garnbod.

Det fanns inget bygglov på det och när vi sedan anlitade en arkitekt för att rita hur vi ville ha det ansökte vi bygglov och vi fick det eftersom huset stått där i femtio år och en liten utbyggnad lades till. Efter resans gång har vi kommit fram till att det är lättare att riva och bygga upp ett lika stort hus efter den ritning vi har och på samma plats. Men så enkelt visade sig det inte vara. Det krävs ett rivningstillstånd vilket vi inte kan få och det var just det jag fick reda på när jag besökte stadbyggnadskontoret, i alla fall preliminärt.

Anledning är att det gamla huset står på prickad mark, dvs det står för nära tomtgränsen och det har det gjort i femtio år, vi får renovera och göra en liten utbyggnad men vi får inte riva och bygga upp ett likastort som det gamla på samma plats.  Dvs, hade vi sökt om bygglov för att bygga ett nytt hus där hade vi aldrig fått det beviljat men att det gamla som står där får vi renovera och tom bygga till lite på och det får stå där trots att det står på prickad mark.

Våra grannar har blivit tillfrågade och de har inga invändningar. Det finns inget som skulle påverkas negativt av detta, för omgivnigen skulle det va ett lyft och detta är ett attraktivt område under rsommaren för turister.

 

Det kändes som vår dröm gick i kras. men på något sätt ska vi lösa detta, det blir bara mer komplicerat och man undrar vem som vinner på det.

Här syns en lite del av det gamla huset.

 

Så här ska det se ut..

Inlagt 2010-03-16 20:24 | Läst 5312 ggr. | Permalink
Jag är inte så insatt i bygglov och liknande men att ni inte får bygga ett nytt hus från grunden även om det står på exakt samma plats och är exakt lika stort, är för mig oförståeligt. Gav de er inte en orsak/anledning till att ni inte får som ni vill?

Jag förstår er frustration och besvikelse. Kanske får ni se er omkring om ni kan få hjälp av andra myndigheter, som kan påverka de som utfärdar bygglov?!

Se hur långt ni kan gå med det här.

Mvh, Rei
Tack för dina ord Rei, anledningen är att huset ligger på sk prickad mark och hade vi sökt bygglov till ett nybygge där hade vi aldrig fått det. Men som nu är fallet så får den gamla byggnaden som står på prickad mark endast renoveras, det med liten tillbyggnad men något rivningstillstånd för att riva och bygga upp en ny liknande byggnad får vi inte göra. ja, hör ju själv hur konstigt det låter men så är fallet i alla fall, det besked jag fått så här långt.
men jag har inte gett upp ännu och det finns säkert anledning att återkomma till detta.
Hälsn pia-kristina
Ta det lugnt, byggahus.se är ett rätt bra forum rörande sånt här.

Sen kan en renovering drivas rätt långt om man vill och vågar, typ endast en vägg i taget som står kvar. Kruxet är bara att det blir betydligt mer jobb att göra på det viset.

/Kent
Svar från Pia-kristina 2010-03-17 12:08
Tack Kent! Ska kolla upp det.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver