En resa till tillbaks....

Har nu varit hemma några dagar efter en resa till Finland och Haparanda. Besökte byn där jag tillbringat mina barndomssomrar hos farmor och farfar. Det är något speciellt att komma till Finland trots att jag aldrig bott där. Känns ändå som det är hemtrakter. Minnena från barndomen kommer fram, speciellt den kärlek och uppmärksamhet jag fick hos farmor. Mesta tiden sprang man barfota och så fick jag följa med farmor till affären, då skulle man vara finklädd och där hälsade alla snällt. Vägen från farmors hus var en grusväg där det växte gräs i mitten. Affären är sedan länge nerlagd, numera finns stora shoppingcentrum i stan. Förundras över alla dessa stora shoppingcentrum som ploppar upp överallt. Så opersonligt, blir mest stressad av att besöka dessa.

Bakom farmors hus låg detta stora hus som redan då var för det mesta obebott, ett hus som min farfars far en gång ägt. Vi cyklade alltid förbi här när vi skulle till älven och bada.

Dessa hölador är en så typisk syn i Finland, gamla och vackra.

 

Ännu ett obebott hus i byn.

På kyrkogården finns gamla gravar. Från tiden innan Finlands självständighet.

Pia

 

 

Inlagt 2009-09-29 14:38 | Läst 2715 ggr. | Permalink
Känner igen det där då jag gjorde samma resa i augusti tillbaka till mitt barndoms finland där jag inte varit på över 30 år och, precis som du, aldrig bott där. Mormors by, gamla gravar etc... (Har några bilder med från resan på min hemsida i mitt projekt 365 på www.susajt.se om du bläddra tillbaka till augusti).
Mvh Sirpa
Svar från Pia-kristina 2009-09-29 18:55
tack Sirpa, ska gå in och kolla på din sida.
Du säger bestämt i din profil att du tycker mycket om färger -- men dessa stämningsfulla miljöer har du ändå valt att återge i svartvitt. Jag kan tänka mig att det är för att förstärka retrokänslan, och det har du i så fall lyckats med. Det är något drömlikt över dessa bilder (man drömmer ju ofta i svartvitt). Jag kan inte undgå att bli lite gripen.
Svar från Pia-kristina 2009-09-29 18:58
Tack Ernst! Jag tänkte faktiskt samma tanke idag, det där att jag gillar färger och att jag ändå valde s/v här. Tycker att de förstärker känslan och precis som du säger retrokänslan.
Tack än en gång!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver