Ett stilla vårregn..

Så kom det till slut lite regn ganska sent i går kväll och ja, det är kanske inte det roligaste men oj vad vi behöver vatten här nere. Det är snustorrt i naturen. Ja, vädret är något vi inte rår på. Det gör som det vill.

Helgen har varit ganska hektisk, valborgsmässoafton var svinkallt och det hör väl nästan till att när våren ska sjungas in då känns våren en aning sval. 1 maj var en ganska lugn och behaglig dag med lite mer värme och jag ägnade den åt att olja lite utemöbler och att plantera några blommor. Evert, en herre som bor några kilometer från oss kom och cyklade förbi, finklädd dagen till ära. Han är ungkarl och fiskar lite då och då. Vartannat ord är en svordom och han hade cyklat förbi några nybyggda hus och de kallade han för jävla sockerlådor. Han är rolig att lyssna på. Han var på väg till sin bror för att spisa middag.

Att bo i ett litet samhälle som Hörvik är enligt mig lyckan på jorden, det är så många saker som överväger storstadsliv. Här finns en gemenskap och att gå en sväng till hamnen är trevligt, då man träffar någon och slänger några ord till varandra. Jag uppskattar det oerhört mycket. Nu bör ju nämnas att den här årstiden är den då samhället lever upp, sen har vi den långa vintern då det naturligtvis inte händer så mycket här. Flera hus här används numera som sommarhus och de står tomma under vintern. I år har jag känt att det blomstrar ovanligt mycket här, dvs det händer lite saker och det verkar som Hörvik har upptäckts av fler,  det vackra och genuina.

Även om det är ett litet samhälle så har vi en del här, vi har tex en affär och den är guld värd. Att gå till affären och handla är en lyx enligt mig. Här finns även en Gourmetrestaurang som visserligen bara är öppen under sommaren men ändå. Här finns en sjöräddningsstation som har otroligt aktiva medlemmar. Skola och dagis för barnfamiljer.

Min man är uppväxt här och jag brukar säga till honom att det måste varit underbart att vara barn i Hörvik med allt som här finns men att som barn ha närheten till vattnet och kunna bada när man vill på sommaren. För många andra är det ett helt företag att ta sig till sol och bad.

Jag kommer själv i håg hur jag älskade att vara vid vattnet när vi på somrarna besökte min moster i Haparanda eller Nikkala som ligger lite utanför Haparanda. De har en stuga vid havet och vi barn tillbringade tiden vid vattnet och det fanns alltid något att syssla med. Jag tyckte om att meta aborre och det gjorde vi långt ut på nätterna eftersom sommarnatten är ljus i de norra delarna.

I fredags träffade vi ett par som har sin båt här under sommaren och den andra halvan av året bor de i Florida, de har alltså sommarvärme året runt. Vi diskuterade just hur det är här på vintern och de undrade om det var en tråkig tid här. Ja, vad ska man säga om det. Visst är vintern lugnare och framförallt mörkare men jag resonerar nog så att vi som är uppväxta här i Norden ändå kanske behöver den tiden, det är lite av en återhämtningsperiod. Man tar det lite lugnare och ägnar sig lite åt andra sysslor. Jag tror i alla fall att förr var det mer så, men nu förtiden rusar vi på i samma takt året runt, vi ska alltid prestera lika mycket. Sommar ska vi helst ha hela året och det är väl därför så många åker till Thailand på vintern. En halv miljon svenskar har jag hört. 

Jag har rest en del och gjort ett par längre resor tidigare i mitt liv. Men jag känner inget som helst behov av att resa till Thailand tex. Jag tycker det finns så oerhört mycket vackert på mycket närmare håll att upptäcka och jag kanske är det just att en resa också blir ett stressmoment för mig. Jag vill uppleva någotslags lugn varje dag helst, även om det kan vara svårt när man jobbar.

Vi människor konsumerar saker och vi konsumerar upplevelser. Vi ska helst uppleva hela tiden. Vi matar oss med upplevelser och intryck, till slut säger det stopp och då har man kommit fram till den berömda väggen. Har inte själv upplevt att det gått så långt men på gränsen har man varit.

Lördagen var det mycket folk här i Hörvik eftersom det var sjösättning och nu är alla båtar i och det är som det ska. Sommaren är framför oss och återstår att se hu vädret blir. Vi vill så klart helst ha sol och värme men som sagt är det inget vi rå på. Sommaren för tre år sedan var här en sommar som många inte glömmer. Under första veckan i Juli regnade det så mycket att vi fick översvämningar här och de flesta husen längs hamnen fick vatten i källaren. Räddningstjänsten var här och fick pumpa vatten både här och där. Nu råkade jag vara i Finland just den veckan men min man var hemma och fick rycka in  både här och där.

Under Söndagen fotograferade jag lite och det blev bla några porträtt.

 

Ha det gott!!

 

 

 

Inlagt 2009-05-04 11:31 | Läst 3102 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?